Pozemkové právo a právne vzťahy k nehnuteľnostiam, 24. 3. 2015
01.05.2015

Dňa 24. marca 2015 sme v Bratislave zorganizovali konferenciu Pozemkové právo a právne vzťahy k nehnuteľnostiam. Na podujatí vystúpili skúsení rečníci - odborníci v oblasti pozemkového práva a príbuzných oblastí s rôznymi príspevkami, ktorí spolu s účastníkmi - zástupcami širokej odbornej verejnosti, následne v diskusii  rozobrali aktuálne témy a problematiky.

S prvým príspevkom, ktorý sa venoval pripravovaným zmenám v stavebnom zákone, vystúpil Ing. Tibor Németh, Generálny riaditeľ Sekcie výstavby na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Cieľom nového stavebného zákona je, aby konania na stavebných úradoch boli jednoduchšie a aby sa urýchlili povoľovacie procesy. Dosiahnutie tohto cieľa sa má zabezpečiť zvýšenou profesionalitou stavebných úradoch a racionalizáciou jednotlivých konaní, napr. zlučovaním územného a stavebného konania do jedného konania. Vo svojom príspevku Ing. Németh poukázal na riešenie pôsobnosti stavebných úradov ako preneseného výkonu štátnej správy na obce, tak, že pôsobnosť stavebných úradov bude ponechaná na obciach a bude sa vykonávať v stavebných obvodoch. Návrh stavebného zákona počíta taktiež, so zavedením tzv. „poriadku v území“, ktorý dáva každej miestnej samospráve – obci, aj povinnosť mať svoj územný plán obce. Veľmi dôležiťou súčasťou pripravovaných zmien je riešenie problému tzv. „čiernych stavieb“, kedy ich povoľovanie podľa nového stavebného zákona nebude možné, ale vlastník takejto stavby postavenej pred účinnosťou zákona, bude môcť podať žiadosť o dodatočné povolenie do jedného roka od nadobudnutia jeho účinnosti. Všetky nepovolené stavby postavené po účinnosti zákona by mali byť odstránené. Návrh stavebného zákona bude predložený do parlamentu až po schválení vládou SR, pravdepodobne v 2. resp. 3. štvrťroku 2015. Zákon má byť účinný od 1. júla 2016 .

S druhým príspevkom Právne vzťahy k nehnuteľnostiam s dôrazom na aplikáciu katstrálneho zákona vystúpil advokát JUDr. Juraj Kotrusz. Svoju pozornosť a výklad zameral na zákonné predkupné právo spoluvlastníkov a v tejto súvislosti na právnu povaha vecných práv a úpravu predkupného práva. Venoval sa tiež otázkam prevodu podielu a predkupnému právu v rámci podielového spoluvlastníctva, ponuke urobenej v rámci predkupného práva a dôsledkom porušenia predkupného práva.

V treťom príspevku advokátka JUDr. Jana Dráčová, predstavila závažné pripravované zmeny v katastrálnom zákone a stručnú genézu jeho prípravy. Cieľom nového zákona je hlavne požiadavka na skvalitnenie a zrýchlenie katastrálneho konania. Nový zákon zavádza aj nové definície Katastra nehnuteľností a niektorých ďalších pojmov so snahou o zjednotenie terminológie. Novinkou bude tiež zodpovednosť ÚGKK SR za rozhodovanie o predmete evidencie. Hodnoverné a záväzné budú všetky údaje, okrem spôsobu využitia, ceny nehnuteľnosti, výmery a druhu v evidencii E a výmery a geometrického určenia evidencie C, ak súradnice lomových bodov neboli určené podľa nových pravidiel. Nový katastrálny zákon preberá tiež geodetické a kartografické činnosti a ustanovuje nový inštitút geometrického plánu na určenie hranice pozemku. Popri novom zákone sú pripravené nové vykonávacie predpisy, ktoré majú nadobudnúť účinnosť zároveň s katastrálnym zákonom: Vyhláška, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o postupe v katastrálnom konaní, Vyhláška, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o obsahu katastra nehnuteľností a o geodetických a kartografických činnostiach na úseku katastra nehnuteľností a Vyhláška o úhradách za údaje a služby z informačného systému katastra nehnuteľností . Plánovaná účinnosť zákona je 1. 1. 2015.

Po obede si účastníci vypočuli príspevok Ing. Vladimíra Dullu Právne vzťahy k stavbám, ktorý sa zaoberal vybranými prípadmi z praxe.

Ing. Dulla nastolil niekoľko problémov a otázok aplikačnej praxe stavebného zákona, ako napr. možnosť navrhovať / žiadať / umiestniť / povoliť a skolaudovať bez vlastníckeho vzťahu spôsobom, že ako vlastník sa zapíše držiteľ povolenia. Aj vtedy, ak financoval stavbu z preddavkov budúcich vlastníkov a sú k dispozícii zmluvy. Je to rozumné a vhodné pre aplikáciu stavebného zákona? Je to v duchu stavebného zákona? Priniesie nový stavebný zákon riešenie na odstránenie nesprávnej hmotnoprávna subsumácie, nesprávny úradného postupu a umožní dosiahnutie nápravy v reálnom čase?

Predposledné vystúpenie patrilo advokátke JUDr. Daniele Ježovej LL.M, ktorá v ňom otvorila otázky nájmu nebytových priestorov v aplikačnej praxi.

Prednášajúca na začiatku charakterizovala základnú právnu úpravu uvedenej oblasti, pričom sa bližšie sústredila na obsah a neplatnosť zmluvy, rozväzovaciu podmienku, zmluvné strany, účel nájmu, a tiež na špecifické podmienky pri výpovedi, ukončení a odstúpení od zmluvy.

Pohľad na zastupovanie vlastníkov pri správe domu a v súdnych konaniach poskytol advokát JUDr. Marek Valachovič, PhD. Vo svojom príspevku vymedzil relevantnú právnu úpravu, vecný rozsah a špecifiká jednotlivých druhov zastúpenia – správcom a spoločenstvom. Prednášajúci taktiež priblížil aktuálnu judikatúru.

Cieľom konferencie bolo vytvoriť odbornú platformu a diskusiu, predovšetkým vo svetle pripravovaných závažných zmien, k tak aktuálnej a širokej téme akou pozemkové právo a právo k nehnuteľnostiam nesporne je.

Preto budeme v týchto aktuálnych témach pokračovať aj prostredníctvom našich ďalších odborných vzdelávacích podujatí, ktoré sa konajú v Bratislave a to napr.: Aktuálne otázky katastrálneho zákona - katastrálny zákon v praxi (21. 4. 2015), Nájom a podnájom nebytových priestorov – aktuálne problémy legislatívy a aplikačnej praxe (24. 4. 2015), Právne vzťahy k nehnuteľnostiam - Real Property Law (26. 5. 2015, v anglickom jazyku), Právo vecného bremena - aktuálne otázky (27. 5. 2015), Vybrané problémy vlastníctva bytov a správy bytových domov (9. 6. 2015).

Informácie o obsahu a organizácii získate na našej stránke www.vzdelavame.sk alebo na číslach 02/20200078, 0905172880.

Program konferencie: http://www.bpm-educat.com/files/gallery/galeria-pre-podstranky/Konferencia Pozemkove pravo, 24.3.2015 - program.pdf

Rečníci: Konferencia Pozemkové právo, 24.3.2015, prehľad prednášajúcich.pdf

 

 

facebook    facebook ©2024    BPM Slovakia, s.r.o.