Niekoľko dobrých rád pre predajcov a poskytovateľov služieb ako odplašiť svojich zákazníkov
21.03.2014

1. Často používajte vetu "to nemôžem, to sa nedá..."prípadne jej obmenu "to ja predsa nemôžem urobiť..." vždy, keď chce zákazník nejaký tovar chytiť, ukázať, ohmatať,  či nebodaj predviesť ako funguje....


2. Demonštratívne a dôrazne Vášmu zákazníkovi vysvetlite a predveďte ako veľmi sa mýli, alebo ako nerozumne (neeticky, neekologicky...) sa správa - napr. vo vzťahu k životnému prostrediu, iným príslušníkom vlastnej rasy, celému svetu ... ak kupuje alebo používa produkty alebo využíva služby Vašej konkurencie - skrátka staňte sa "morálnou autoritou".

 

3. Ani priveľmi skromný, pasívny či hanblivý predajca nie je najšťastnejšie riešenie. Máte produkt na predaj a oslovujete potenciálnych kupcov ako prvý? Tak potom jednoznačne začnite obchodný rozhovor bez prípravy a pomôžte si habkaním, používaním slovíčok ako "no viete..., hm, hm... a nakoniec môžete položiť bez rozlúčenia či pozdravu.

4. Volajte svojim potenciálnym klientom zásadne v ich pracovnej dobe, najlepšie keď riešia krízovú alebo vážnu situáciu. A aj keď vtedy neuvážene zdvihnú telefón a zistia kto ste a  nechcú s Vami hovoriť, nedajte sa odbiť a snažte sa prečítať celý obchodný rozhovor tak, ako Vám to nadiktovali na tréningu "Najlepší predajca".

5. Pomýlili ste sa a zaúčtovali nesprávnu cenu, prípadne urobili niečo iné v neprospech Vášho zákazníka? Zásadne sa neospravedlňujte! Slovo "prepáčte" je predsa prežitok a Vy ste aj tak veľmi zaneprázdnený a máte toho tak strašne veľa. Tak čo!

6. Nevedia Vaši zákazníci čo presne chcú? Nepoznajú presné typové označenie výrobku či služby? Myslia si, že expertom ste Vy? Neslýchané! Treba im dať jednoznačne verbálne najavo, nech si to nabudúce nezabudnú presne zistiť!

7. Od začiatku rozhovoru trvajte zásadne na rozhovore s najvyšším šéfom, minimálne s najvyššie kompetentným, bez toho aby ste zisťovali kto Vám to zdvihol.  Veď určite to bude len "asistentka" alebo sekretárka, úspešný ľudia ich predsa vždy majú!

 

Máte podobné skúsenosti či nápady a inšpirácie pre našich predajcov? Pošlite nám ich na bpm@bpm-educat.com

Pokračovanie nabudúceSmile

facebook    facebook ©2024    BPM Slovakia, s.r.o.